Halloween - ormtårta!

En söt avslutning är ett måste på en Halloween-fest. Här är ett recept på orm-tårta!
Baka en sockerkaksbotten:

2 ägg
2,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl kokande vatten
Till formen: smör och ströbröd.

Ägg + socker vispas vitt och pösigt. Blanda potatismjöl, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör i, tillsätt sist det kokande vattnet i en tunn stråle.

Grädda ca 30 min i 200°C ugn, känn med en sticka när den är klar.

Självklart kan du köpa en färdig tårtbotten om du vill istället.

Till tårtan
Vaniljkräm
(rör gärna i ett par teskedar citronsaft i den färdiga krämen. OBS! Den blir lite tjockare då.)
1 1/2 - 2 dl sylt
3 dl vispad grädde (vispas med 2 tsk strösocker och 1/2 tsk vaniljsocker)
1 grönt marsipanlock (köp färdigt, eller färga och kavla själv)
Florsocker
Lite marsipan som färgas i annan färg till figurer
ev. lite smält choklad som ringlas till figurer
Kristyrfigurer är ett annat alternativ.

Marsipanfigurer - gör delar av färgad marsipan. Ormen gör du i tre delar, en del huvud, en del kropp och en del svans. Välj gärna en färg som ger kontrast åt locket!

Du kan göra olika figurer - allt från spöke som kravlar upp ur tårtan till en hand eller dödskalle som är på väg upp. Andra förslag är en liten röd djävul, gravstenar (kan du göra av halva kakor/kex typ katt-tungor). Små spöken kan du också göra av kristyr. Kristyr, färgad eller ofärgad, är kul att jobba i! En bra kristyr gör du så här:

Kristyr
2 dl florsocker
1/2 äggvita
Några droppar ättikssprit eller vatten

Rör ihop florsocker med äggvitan, tillsätt några droppar ättikssprit tills den är lagom tjock. (Ättikssprit gör glasyren blank och fin). Gör en strut av smörpapper, klipp ett litet hål längst ner om den blir för tät. Det är bättre att inte göra något hål alls från början, och försiktigt klippa av lite i änden än att få för stort hål. Fyll med kristyr - det går lättast om du ställer struten i ett stadigt glas.
 

Chokladflugor. Smält choklad, ringla små flugor på ett smörpapper. Låt stelna.

Dela tårtbotten i tre delar. Lägg botten 1 på ett fat. Bred på hallonsylt, jordgubbssylt eller blåbärssylt. Lägg på nästa botten. Mellan lägger du vaniljkräm. Lägg på sista botten.

Täck tårtan med grädde. Lägg över marsipanlocket.

Skär försiktigt ett kryss i tårtan där du vill att ormhuvudet ska sticka upp. Sätt ner ormhuvudet i tårtan. Gör på samma sätt med de andra ormdelarna. Det kommer att se ut som ormen kryper genom tårtan.

Dekorera med chokladflugor, eller något annat du gjort. Sikta lite florsocker över. Klart!

www.commersen.se