Spindelköttbullar och färgat potatismos (4 portioner)
Spindelköttbullar
400 g blandfärs 1/2 dl havregryn 1 msk potatismjöl 1 1/2 dl mjölk eller vatten 1 1/2 tsk salt 1 ägg 1 1/2 krm svartpeppar matfett, till stekning salta pinnar
|
|
Färgat potatismos
1 kg potatis vatten, och salt 2-2 1/2 dl mjölk 1 tsk salt margarin, eller smör gul eller grön hushållsfärg
|
Tillagning
Spindelköttbullar
Blanda havregryn, potatismjöl, mjölk eller vatten. Låt det svälla minst 10
minuter.
Lägg i färs och salt och blanda väl. Rör sedan ner ägg och peppar. Allt ska bara
vara väl blandat, arbetas färsen för mycket blir den seg. Forma stora köttbullar
och stek dem i matfettet. Låt svalna. Dela salta pinnar och stick in fyra
stycken på vara sida som spindelben och små bitar som ögon.
Färgat potatismos
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Lägg den i saltat vatten och koka
den mjuk under lock ca 10 minuter. Häll av kokvattnet. Mosa potatisen i
kastrullen med elvisp eller potatisstöt. Späd med mjölk under omrörning.
Tillsätt salt och lite matfett. Droppa i hushållsfärg och rör moset luftigt till
lagom färg och konsistens
![]() |