Spindelköttbullar och färgat potatismos (4 portioner)

Spindelköttbullar

400 g blandfärs

1/2 dl havregryn

1 msk potatismjöl

1 1/2 dl mjölk eller vatten

1 1/2 tsk salt

1 ägg

1 1/2 krm svartpeppar

matfett, till stekning

salta pinnar

 

 

  Färgat potatismos

1 kg potatis

vatten, och salt

2-2 1/2 dl mjölk

1 tsk salt

margarin, eller smör

gul eller grön hushållsfärg

 

Tillagning
Spindelköttbullar
Blanda havregryn, potatismjöl, mjölk eller vatten. Låt det svälla minst 10 minuter.
Lägg i färs och salt och blanda väl. Rör sedan ner ägg och peppar. Allt ska bara vara väl blandat, arbetas färsen för mycket blir den seg. Forma stora köttbullar och stek dem i matfettet. Låt svalna. Dela salta pinnar och stick in fyra stycken på vara sida som spindelben och små bitar som ögon.

Färgat potatismos
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Lägg den i saltat vatten och koka den mjuk under lock ca 10 minuter. Häll av kokvattnet. Mosa potatisen i kastrullen med elvisp eller potatisstöt. Späd med mjölk under omrörning. Tillsätt salt och lite matfett. Droppa i hushållsfärg och rör moset luftigt till lagom färg och konsistens

www.konsum.se